Sport Podologie

Sport Podologie2018-12-11T09:23:10+00:00

Onder het hoofdstuk ‘schoenadvies’ heb je kunnen lezen dat wij het de keuze van een paar goed aangemeten hardloopschoenen een wezenlijk iets vinden voor het voorkomen van blessures. Zoals ook al gezegd is de keuze aan hardloopschoenen enorm, maar het aantal voettype’s en loopstijlen is nog vele malen groter. Oftewel, de schoen zal altijd een compromis zijn. Heel vaak een prima compromis waar prima op te lopen valt, en voldoende bescherming en demping geeft om het lichaam te beschermen.

Maar in sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn de schoen nog wat ‘fine tunen’ met een andere inlegzool. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarbij alleen de schoen niet voldoende bescherming biedt. Zoals bij overgewicht, beginnende lopers met een nog slechte techniek, oud letsel (enkelbanden letsel uit het verleden bv), anatomische afwijkingen (beenlengteverschil bv) etc.

De basiszool in de schoen als je deze koopt is een dun zacht ‘matje’ in je schoen. Dit kan je verwijderen en vervangen door een zool die wat sturing geeft aan de voet. Dat kan een standaard product zijn, maar dat kan ook een zool zijn die op maat wordt gemaakt. Daarvoor gebruiken we de digitale scanner als basis. Ronald Dercksen is Register podoloog en aangesloten bij Stichting Loop. Dat betekent dat hij bevoegd is deze zooltjes aan te meten en dat de zorgverzekeraar deze vergoed (vanuit de aanvullende verzekering) .

Wij zien het aanpassen van de zool in de schoen als een manier om het lichaam te helpen een minder belastende houding aan te nemen. Dus als onderdeel van een totaalbehandeling. Soms redden we het met alleen techniekaanpassing. Soms met wat losse oefeningen. Maar soms is het aanvullend noodzakelijk met een steunzool te werken.

MAAK EEN AFSPRAAK