Romptraining

Romptraining2018-12-11T09:23:10+00:00

Hardlopen is een beweging waarbij het hele lichaam actief is. De romp heeft hierin een belangrijke stabiliserende en sturende functie. Tijdens de loopanalyse wordt er gekeken hoe de romp zich verhoudt tot de benen in relatie tot de stabiliteit. Een slechte stabiliteit of aansturing vanuit de romp is een mogelijke oorzaak voor blessures. Tijdens het hardlopen land je immers steeds op 1 been, en een goede balans hierin is essentieel. Deze balans wordt deels door je voeten (schoenen), knie en heup gegenereerd. Maar de stabiliserende werking van de romp is in deze balansketen van wezenlijk belang. Een goede rompstabiliteit is noodzakelijk om blessures te voorkomen en om ze te verhelpen.

Om de stabiliteit en aansturing in de romp te trainen is er discipline en doorzettingsvermogen nodig. Dit is een proces waarbij nieuwe houdingen en bewegingen aangeleerd moeten worden en oude patronen afgeleerd. De stabiliteit en de aansturing van de romp meten en trainen wij onder andere met de zogenoemde ‘Flexchair’. Een wiebelkruk, waarbij aan de hand van visuele feedback bewegingen uitgevoerd worden met de romp. Het trainen op de Flexchair wordt ondersteund met oefeningen die makkelijk thuis uit te voeren zijn in onder andere dagelijkse bezigheden. Het trainen zal worden uitgebreid naar hardloop specifieke situaties, zodat de nieuwe houdingen en bewegingen ook hierin toegepast kunnen worden. Kortom, wij coachen je in het goed aansturen van je rompspieren.

Maar zoals je gezegd kost dit tijd, discipline en doorzettingsvermogen. Onze ervaring is wel dat het de investering meer dan waard is !!

Lees meer over rompstabiliteit onder het kopje techniektraining

MAAK EEN AFSPRAAK